Hva er et personlig budsjett

Et personlig budsjett er som ordlyden sier, et budsjett for deg personlig. Det kan også være et budsjett for hele familien, men i dette tilfelle skal vi holde fokus på deg som bor alene. Det er mange fordeler med et budsjett. Den største fordelen er at det skal være enklere for deg å ha kontroll over økonomien din. Det å ha en komplett oversikt over hva du bruker penger på nå, hva du skal bruke av penger fremover og hva du har av inntekter, hjelper deg til å få kontroll. Budsjettet bruker du til å sette opp en oversikt over dine kommende utgifter og inntekter, slik at du kan se hvor mye du har til overs hver måned.

Gi deg selv full oversikt

Du bør også sette opp et regnskap som viser hva du faktisk bruker pengene på, da kan du enkelt sammenligne budsjettet med regnskapet og avdekke om det er noe som ikke stemmer. Regnskapet vil vise deg om du har klart å holde budsjettet ditt. Har du det er det positivt og er det noen punkter hvor budsjettet ikke holdt, da kan du justere dette det etterfølgende år. Med god planlegging er det ikke umulig å spare opp en god sum penger hvert år.

En annen ting du kan gjøre, er å sette deg et mål når du legger budsjettet ditt. Det kan f.eks. være at du i løpet av et par måneder, skal ha opparbeidet deg en bufferkonto tilsvarende et par måneders utgifter. Dette vil sikre økonomien din bedre og samtidig har du et mål å strekke deg etter.

Finn budsjettmal på nettet

Om du ikke har en egen mal for et budsjett, så er det flere steder slike kan lastes ned på nettet. Også Office pakken har flere maler med budsjetter. Begynn med dine inntekter. Husk at skal du ha budsjettet så riktig som mulig, så bør tallene du legger inn også være det. Sett derfor inn riktig lønn samt eventuelle andre inntekter. Vær også oppmerksom på at du kanskje ikke får lønn i ferien, men får feriepenger i stedet. Og at du kun betaler halv skatt i desember måned.

Bruk nettbanken for å finne utgiftene dine

Når det gjelder dine utgifter, så kan du bruke nettbanken din til å finne fjorårets utgifter. Her får du som regel en fin oversikt over hva du har betalt av regninger og kan da legge inn de tall som er faste. Husleie eller boliglån, strøm, telefon, lisens og hva du ellers måtte ha av utgifter. Skal ditt budsjett bli så rettvisende som mulig, bør du også legge inn utgifter til f.eks. medlemskapet i treningsstudioet, kinoturer, klær og feriereiser. Kort sagt alt du bruker penger på. Da har du kontroll. Budsjettet kan også brukes om du søke om lån. Her vil banken helt sikkert være veldig interessert i budsjettet ditt. Dette vil vise hvordan økonomien din ser ut og du kan vise overfor banken at du faktisk klarer å legge et budsjett som holder hver måned. Dette vil øke dine sjanser for å få godkjent en lånesøknad.